Drama pagi

Since 3 orang anak dah bersekolah ni,tinggallah saya dan 2 orang kecik ni di rumah , juga Opah mereka buat sementara waktu ni. Memang sunyilah sikit , mujurlah masih ada dua baby ni lagi,Zaid & Huzaifah  ;) .

Sesi persekolahan 2012 sudah pun masuk pertengahan minggu kedua. Sekejap betul masa berjalan,kan ? Dan … drama pagi pun sudah bermula,seperti yang dijangka. Siapa yang bikin itu drama ? Si Oni lah … siapa lagi. Yang paling kecik bersekolah tu … ops, TASKA sebenarnya pun. Minggu pertama bermula dari hari Selasa – Khamis , Oni punye mood OK lagi. Mungkin eksaited nak masuk taska buat pertama kali kan … Tiba hari jumaat , dia dah mula bikin drama. Paham² aje lah drama ape yer …

Ahhh … tak sanggup nak snap pics Oni menangis ni banyak². Cukuplah satu jer buat kenang²an..huhu ~ Dan urusan memujuk dia ke sekolah ni banyak saya serahkan pada encik hasben , sebab daya memujukku tak begitu kuat. Encik hasben lebih sabor …

Start hari Isnin sampai pagi ni pun masih sama. Menangis² … bila dia panggil “ummi” jer,meruntun hati ni.Tapi apa nak buat,melangkah balik sajelah laju². Di situ memang tiada ibubapa yg menunggu. Lagipun rumah kami dekat saje … Papehal,teacher nya boleh call saje. Setakat ni belum lagilah .

Tak tahulah apa yg ditangiskannya. Mungkin sebab masih baru , belum sesuai dgn situasi baru … atau aktiviti² di taska memboringkan ?? Teacher nya kata , dia nangis² sekejap saja… balik taska nanti OK je mood dia. Lagipun kakitangan taska tu ramai dan dah biasa handle kes² cenggini.

Zaman Kakak masuk Taski ABIM dulu senang bangat … langsung takde nangis²,  dia memang berani,berdikari dan suka bersekolah ;) Si Abg Kasyah pula saya temankan dlm 1-2 minggu macam tu di kelasnya. Nangis juge sikit² tapi tak mcm Oni ni … maybe masih manja gamaknya … Macam² juga kami janjikan utk Oni ni kalau dia mau ke taska. Antaranya ; bagi dia chance main games dlm lappy , beli aiskrim … iyelah,anak² pun perlukan entertainment sedikit dgn pantauan ibubapa .

Abang seronok saja masuk tahun 1 ni nampaknya. Mungkin sebab ada Kakaknya bersama²,boleh tolong tengok²kan ehwal dia sedikit. Tapi dlm minggu ni dah 2 kali anak bujangku ni dah pandai membeli sendiri makanan di kantin. Bravo ;)

abang ; in his class ..

Kakak dan abang riang ria di sekolah ~

Seronok tengok depa berdua ni berkasih sayang … Kakak ni caring juga orangnye ;)

Mungkinkah akan ada drama lagi untuk hari esok dan seterusnya ? Kami hanya mampu bersabar dan beri Oni motivasi sikit untuk ke taska … Mudah²an by next week dia dah OK seperti 3 hari pertama nya …

17 comments

  • abang nyer hensem betol mcm maknyer, heheheh! sronok hang weh anak dah sekolah, amanda insyallah next year hantar taska, leh blajar doa2, mengaji kan kan kan :)

    • hiksss … ieda nih..ade plak maknye hensem … adoi laaa ~ :p

      aah sonok gak ank2 dah skolah, leh brdikari dah sikit …

      yeay amanda xlama dah tu nak masuk taska … mian puas2 kat umah dulu taw ;)

  • iEyLa

    macam mane la Zaid nye turn nanti..hihi..

  • alololo…sian plak tgk oni nangis2 camtu. kalau k.izan pun sama, hal pujuk memujuk ni selalu ayah dorang lebih terer.

    baguslah kakak boleh jaga adiknya kat sekolah.. ummi pun tak risau camni…

    • sian kan..kak izan tp kite terpaksa juge tinggalkan … nangisnye kejap je bile kite dah pegi tu ;)

      same ye hasben k.izan..pandai memujuk … depa lebih sabor kan …

      yup,kakak tu boleh diharap juge .. syukur …

  • syamila

    budak2 biasa la kan….kak sya tunggu ira satu hari je…esoknya tinggal je walaupun dia nangis…lagipun kejap je…tk sampai pun 5 minit…he3

  • kakak dan abg sgt bagus..:)

    oni nie baru 4tahun ekk hanie?

    aiman masa 4tahun dulu tiga kali dia buat perangai nangis gila2 meleleh air mata…kutu faham apa yg nis rasa..esoknya bila hantar dia msti rasa berdebar,dlm hati kata..jgnlah buat perangai lg..haha..

    bila tnya kenapa nangis?aiman kata “Aiman rindu ibu..” “aiman nangis jap jer..”.tp mmg betul..bila kutu balik dia ok je cikgu kata.mengada2 je sikit sbb manja.haha..

    setakat ni Aiman sekolah masih ok.kutu tak risau mula2 sekolah sbb aiman nie jenis eksited dengan sesuatu yg baru..nti tengah2 sekolah risau gak dia boring dia pun berdrama lg.mintak2 tahun nie oklah….:)

    • yer..alhmdllh kakak n abg sgt bagus… steady jek

      oni ni kirenye baru 4 thn le rkutu..sbb besday dia bln november kan … so nov. ujung thn ni baru 5 thn la… ;)

      tu la kan .. kutu pun dah paham rasenyer , sampai kita sndiri ;ak nak nitis air mata..huhu

      aiman gud boy ! ;)

  • Mekar

    Lain anak lain ragamnya. mesti seronok dan sesekali stress melayan kerenah mrka kan :-)

  • Oni baru 4 tahun lebih sikit jer kan… awal2 jer ni kot buat drama pagi..

    Anis so far okay.. belum ade drama pagi lagi..

  • nza

    kenapa ni Oni???? xbest ek p sk….kan seronok kt sk ramai kwn2…semoga Oni tak nangis lagi ye…..Kena byk2 bersabar hanie…..akak pn sebenarnya jenis yg xsabar…..hu.hu.hu…..

  • Pingback: Dia sudah OK | Ummi Hanie [dot] Com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *