Penang, Malaysia
+60184027399
ummihanie@gmail.com

[dot com] : Setelah hampir 2 bulan berdomain di self-hosted blog

Lifestyle. Parenting. Ellsee. Sutra Aromatherapy

[dot com] : Setelah hampir 2 bulan berdomain di self-hosted blog

Salam Muhibbah semua …

Sekadar merekod sedikit perkembangan blog . Saya tak ada pun apa-apa special tips untuk naikkan ranking ke , trafik ke … sebab benda tu semua mendatangkan tensi saja , betol tak ? So , better we blog for fun , for mind-therapy and …. whatsoever lah ! ;)

Dan saya juga bukan seorang yang begitu teliti dlm merekod yer . I’m just being myself , i cannot be like others . Apa yang saya dapat rekodkan , setakat yg mampu , itulah saya . And my blog ;) . So … setelah hampir 2 bulan berblog menggunakan domain dot com + self-hosted blog (WordPress) , saya memang agak berpuas hati dengan sedikit pencapaian setakat ini . Asalnya nak rekodkan lepas genap sebulan tapi masa tak mengizinkan … ini pun dah hampir nak masuk 2 bulan . Ah , don’t care lahh …

Alexa Ranking

Alhamdulillah , setiap bulan , malah setiap minggu ada peningkatan . Memang jauh berbeza dari zaman m’gunakan blogspot dulu  . Bukan nak buruk2kan blogspot , tidak . Saya suke ape dgn blogspot dan blog saya di sana masih lagi wujud . ;) Cuma , memang terbukti kata2 yg saya pernah dengar , dgn m’gunakan self-hosted WordPress ni , SEO memang senang nak main dan ranking Alexa memang cepat naik .

data Alexa bulan Februari , sebelum itu puluhan juta yer ;)

Data Alexa bulan Februari juga ...

alexa Februari juga , minggu ke-3 ...

Alexa bulan Mac , akhirnya !

 Hurmm …. apa beza dgn yg bawah ni ??

Alexa bulan Mac, tapi the latest , today !

 

Bezanya … yg saya capture hari ini (the latest rank) ialah , tang ” Links In” tu . Kelmarin saya capture printscreen , “Links In” tu masih kosong , tup2 hari ni capture lagi sekali , dah ada 14 Links . Alhamdulillah . Perkembangan positif tu . Semasa pakai blogspot dulu dah capai 46 links lebih kurang . Links In ni maksudnya ; berapa banyak website yang dah link dengan blog kita . Kalau saya salah , tolng betulkan ? ;)

oh my ... ini yg the latest semasa tulis entry ! ;p

See …. nampak tu ? Ranking Alexa  ni agak sensitif dan mudah berubah-ubah mengikut masa dan keaktifan sesebuah website itu berjalan . Whatever , saya agak berpuas hati jugaklah sebab target untuk capai ranking bawah SEJUTA tu tercapai sebelum masuk 3 bulan (target asal) . InsyaAllah target lepas ni under 500k dlm masa 3 bulan jugak ;) .

SEO

SEO ialah singkatan kepada Search Engine Optimization . Ramai blogger dah bising2 pasal benda ni termasuklah saya . Hahah . Apa faedahnya ?? Faedahnya ialah … (macam jawab soklan kertas Bahasa Melayu plak …)  Blog kita akan berjaya muncul di HALAMAN PERTAMA enjin carian , Google especially .

Apa pula faedah berada di laman pertama tu ? Faedahnya …. everybody likes it ! Everybody will see it  easily ! Ini bermaksud TRAFIK PERCUMA ke blog kita . TRAFIK PERCUMA bermaksud …. tak perlulah penat2 BLOGWALKING sana sini situ sinun ! Hehehe ;p ….

Macammana cara nak tahu blog kita terpapar di laman pertama tu ? Haaaa … itu slot lain ek … kena kursus punye or at least belanja saya Pizza seminggu … ahaks ! Gurau jer …. ;p

Kredibiliti

Bila ber dot com ni , ianya seperti kita mempunyai brand sendiri . Contohnya macam brand ADABI , HPA , GAP , ADIDAS , dan much much more ! Maybe lah … orang lebih respek kot dgn blog dot com ni . Yelah , benda kena bayor kan …. Tapi saya takle rasa sangat benda2 macam tu pun . Saya masih rasa sama saja . Tak penting sangat pun , kecualilah website untuk berniaga , aspek KREDIBILITI dan PENJENAMAAN ini agak memainkan peranan penting .

Ok cukup dulu soh seh soh seh saya untuk kali ni . Banyak lagi nak story ni tapi masa mencemburui diriku . Pada yang nak bertukar domain berbayar tu , selamat maju jaya diucapkan . Dan digalakkan menggunakan self-hosted blog . Sangat berbaloi ! ;)

 

p.s : Tips nama domain ; Gunakan / reka nama domain yang mudah diingat , dieja , ditaip .

 

 

16 Responses

  1. Mr.Kerro says:

    Selamat dtg ke WOrdpress.. Welcome to da CLub..ehehhe

  2. bee says:

    nis i like it ! hee nanti bee pulak bersoseh2..tapi alexa bee dah byk turun sebab nama http://www.puanbee.com kan dah pakai di blogspot..skrg sambung je…dia tk kosong balik pulak

  3. lin azlina says:

    lin pun dgr2 org kata guna wp lagi mesra seo..pasni nk try jugak godek2 guna wp tu.ermmm…orh dah ada self host..lin ni domain pun amsih menumpang kat umah orang lagi

  4. mohamadazhan says:

    salam

    info menarik ni kak, tq :) semoga terus mencapai apa yang diimpikan! kira blogger otai dah ni.hehe

    • Ummi Hanie says:

      wslm,thanx azhan…berusaha dan terus berusaha…tp mcm akk ckp dlm entri ni , blogging bukanlah semata2 nk kejor trafik k… ;)
      otai ker…bese2 jer…mmg dah lame,3 thn dah…tp rase mcm baru je lagi ;)

  5. syamila says:

    salam hanie..

    perkembangan yg memberangsangkan… ;-)

    tahniah…

  6. nza says:

    wow…..hebat tu……

  7. kakyong says:

    tahniah hanie.. Wp memang cepat naik rank… ;)

    kakyong skrg ni monitor juga rank blog kakyong72.blogspot tu.. last week traffik memang merudum gila.. sbb kakyong pun sibuk & tak sempat BW…

    so minggu ni tgk lah mana sempat… ;)

    apa2 pun yg pasti.. njoy blogging.. hanie tukor template yer.. yang ni nampak luas sikit… ;)

    • Ummi Hanie says:

      thanx kkyong…terbukti kebolehan WP kanss…;)
      yup,same la…blogspot Hanie pun mmg dah xaktif tp sengaja biorkn open lagik,trafik mmg merudum ler…
      sini pun trafik bile tgk kat nuffnang analytic pun xde le mencanak sgt , tu pasal xdpt2 BE kot…

      yup,just enjoy blogging … for fun … for therapy;)
      aah tukor template lagi…luas ek nmpknye kkyong ?
      tukor pun ada sbb…masalah bab komen mostly…tp mmg brkenan pun template ini

  8. ciksembang says:

    baru lah kelas gitu..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *