[dot com] : Setelah hampir 2 bulan berdomain di self-hosted blog

Salam Muhibbah semua …

Sekadar merekod sedikit perkembangan blog . Saya tak ada pun apa-apa special tips untuk naikkan ranking ke , trafik ke … sebab benda tu semua mendatangkan tensi saja , betol tak ? So , better we blog for fun , for mind-therapy and …. whatsoever lah ! ;)

Dan saya juga bukan seorang yang begitu teliti dlm merekod yer . I’m just being myself , i cannot be like others . Apa yang saya dapat rekodkan , setakat yg mampu , itulah saya . And my blog ;) . So … setelah hampir 2 bulan berblog menggunakan domain dot com + self-hosted blog (WordPress) , saya memang agak berpuas hati dengan sedikit pencapaian setakat ini . Asalnya nak rekodkan lepas genap sebulan tapi masa tak mengizinkan … ini pun dah hampir nak masuk 2 bulan . Ah , don’t care lahh …

Alexa Ranking

Alhamdulillah , setiap bulan , malah setiap minggu ada peningkatan . Memang jauh berbeza dari zaman m’gunakan blogspot dulu  . Bukan nak buruk2kan blogspot , tidak . Saya suke ape dgn blogspot dan blog saya di sana masih lagi wujud . ;) Cuma , memang terbukti kata2 yg saya pernah dengar , dgn m’gunakan self-hosted WordPress ni , SEO memang senang nak main dan ranking Alexa memang cepat naik .

data Alexa bulan Februari , sebelum itu puluhan juta yer ;)

Data Alexa bulan Februari juga ...

alexa Februari juga , minggu ke-3 ...

Alexa bulan Mac , akhirnya !

 Hurmm …. apa beza dgn yg bawah ni ??

Alexa bulan Mac, tapi the latest , today !

 

Bezanya … yg saya capture hari ini (the latest rank) ialah , tang ” Links In” tu . Kelmarin saya capture printscreen , “Links In” tu masih kosong , tup2 hari ni capture lagi sekali , dah ada 14 Links . Alhamdulillah . Perkembangan positif tu . Semasa pakai blogspot dulu dah capai 46 links lebih kurang . Links In ni maksudnya ; berapa banyak website yang dah link dengan blog kita . Kalau saya salah , tolng betulkan ? ;)

oh my ... ini yg the latest semasa tulis entry ! ;p

See …. nampak tu ? Ranking Alexa  ni agak sensitif dan mudah berubah-ubah mengikut masa dan keaktifan sesebuah website itu berjalan . Whatever , saya agak berpuas hati jugaklah sebab target untuk capai ranking bawah SEJUTA tu tercapai sebelum masuk 3 bulan (target asal) . InsyaAllah target lepas ni under 500k dlm masa 3 bulan jugak ;) .

SEO

SEO ialah singkatan kepada Search Engine Optimization . Ramai blogger dah bising2 pasal benda ni termasuklah saya . Hahah . Apa faedahnya ?? Faedahnya ialah … (macam jawab soklan kertas Bahasa Melayu plak …)  Blog kita akan berjaya muncul di HALAMAN PERTAMA enjin carian , Google especially .

Apa pula faedah berada di laman pertama tu ? Faedahnya …. everybody likes it ! Everybody will see it  easily ! Ini bermaksud TRAFIK PERCUMA ke blog kita . TRAFIK PERCUMA bermaksud …. tak perlulah penat2 BLOGWALKING sana sini situ sinun ! Hehehe ;p ….

Macammana cara nak tahu blog kita terpapar di laman pertama tu ? Haaaa … itu slot lain ek … kena kursus punye or at least belanja saya Pizza seminggu … ahaks ! Gurau jer …. ;p

Kredibiliti

Bila ber dot com ni , ianya seperti kita mempunyai brand sendiri . Contohnya macam brand ADABI , HPA , GAP , ADIDAS , dan much much more ! Maybe lah … orang lebih respek kot dgn blog dot com ni . Yelah , benda kena bayor kan …. Tapi saya takle rasa sangat benda2 macam tu pun . Saya masih rasa sama saja . Tak penting sangat pun , kecualilah website untuk berniaga , aspek KREDIBILITI dan PENJENAMAAN ini agak memainkan peranan penting .

Ok cukup dulu soh seh soh seh saya untuk kali ni . Banyak lagi nak story ni tapi masa mencemburui diriku . Pada yang nak bertukar domain berbayar tu , selamat maju jaya diucapkan . Dan digalakkan menggunakan self-hosted blog . Sangat berbaloi ! ;)

 

p.s : Tips nama domain ; Gunakan / reka nama domain yang mudah diingat , dieja , ditaip .

 

16 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *