Chinese New Year 2011 , tahun arnab | Jatuh 1 juta sehari

Salam semua warga pembaca sekalian . Ya , blog saya masih dlm mode re-construction tapi alhamdulillah masih boleh view dan post entry . Sukeee … sukee … ~ :)

Kalau nak view dan baca entri2 lama sejak tahun  2008 lagi , MOH SINI . Terima kasih … Sementara ni saya open balik untuk tujuan tertentu (misi penting nih!) dan dalam beberapa tempoh kemudian saya akan tutup balik dan redirect ke blog dot com ini semula …. hopefully mission accomplished ketika itu . Amin ~

Owh , Happy Chinese New Year kepada yang warga Tionghua semua ya . Ada ka chinese yang baca blog saya ni ? Rasa mcm tak ade jer . Takpe , i don’t care , i nak wish jugak . Heheh … Tahun ini tahun arnab kan ?

Meh baca sikit fakta tentang Chinese New Year ni ;

Chinese New Year starts with the New Moon on the first day of the new year and ends on the full moon 15 days later. The 15th day of the new year is called the Lantern Festival, which is celebrated at night with lantern displays and children carrying lanterns in a parade. The Chinese calendar is based on a combination of lunar and solar movements. The lunar cycle is about 29.5 days. In order to “catch up” with the solar calendar the Chinese insert an extra month once every few years (seven years out of a 19-yearcycle). This is the same as adding an extra day on leap year. This is why, according to the solar calendar, the Chinese New Year falls on a different date each year. New Year’s Eve and New Year’s Day are celebrated as a family affair, a time of reunion and thanksgiving. The celebration was traditionally highlighted with a religious ceremony given in honor of Heaven and Earth, the gods of the household and the family ancestors. The sacrifice to the ancestors, the most vital of all the rituals, united the living members with those who had passed away. Departed relatives are remembered with great respect because they were responsible for laying the foundations for the fortune and glory of the family.


[Sumber]

Korang dah sarat perut makan limau ke ? Hanie tak sangat pulak kali ni … tengoklah lepas2 dah surut sikit celebration CNY ni , nak beli jugaklah limau mandarin sekotak buat kenduri sekeluarga . Hohoho ;p .

Eh , apa yang jatuh 1 juta sehari tu ? Alexa rank daa … beberapa hari ni saya tengok ranking dok turun angkanya dalam SEJUTA sehari . Baguih la tu . Senang ati ceq … ;p Asainya mula2 bertukar ke dot com ni , rankingnya hampir 26 juta beb ! Pelan2 dia dok turun (dari segi ranking , meningkat lah … ) jadi 15 juta , 10 juta , 9 juta , semalam sy tengok 7 juta dan hari ni …. dah 5 juta lebih . Alhamdulillah … usaha tangga kejayaan .

data Alexa dlm minggu ini juga ...

Data Alexa hari ini ... saat ini ...

Wat masa ni saya tak pulun lagi bab Alexa ni , biaq pi dulu … Sat gi dah nak jengah 1 juta , barulah pulun nak masuk bawah 1 juta dan target dalam 3 bulan ni nak masuk bawah 500k insyaAllah …. Haihh harapan tinggi melangit ! Boleh ke tercapai ? ;p Kita sama2 tengok nanti … Tapi janganlah itu dijadikan keutamaan , sebab takut2 nanti tujuan blogging yg sebenar tersasar pula … Let it come naturally , rite? ;)

8 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *