Penang, Malaysia
+60184027399
ummihanie@gmail.com

Blog Ummi Hanie dengan rasminya kini dot com :)

Lifestyle. Parenting. Ellsee. Sutra Aromatherapy

Blog Ummi Hanie dengan rasminya kini dot com :)

Bismillahirrahmanirrahim …

Dengan ini Hanie merasmikan blog Ummi Hanie versi dot com ! Fuhhh … tarik nafas lega .

Ekceli secara rasminya sudah ber dot com sejak seminggu yang lalu , akan tetapi menghadapi masalah mengimport entri-entri , komen-komen dan segala mak nenek dari platform blogspot ke platform self-hosted WordPress seperti yang kalian lihat sekarang . Baru malam ini Hanie berjaya settlekan problem itu dengan jayanya dan i’m really happy + puas hati ! :) Bendanya tak susah mana cuma ada masalah teknikal sedikit dan perlu mengGoogle untuk cari jalan penyelesaian .

Puas Hanie search sana , search sini . Emel kepada bahagian support hosting tak payah cakaplah . Naik kesian pula tengok depa nak jawab/selesaikan masalah Hanie ni . So gigihkan diri jugaklah explore sendiri sampailah berjaya,alhamdulillah … Apapun, team support Sempoihosting memang baguslah ! Tabik Hanie pada korang . Tanya saje, terus dapat jawapan/support . Terima kasih banyak2 yer atas kesabaran kalian melayani karenah Hanie .

Urm,barangsiapa nak saya buatkan servis pemindahan platform blog ni bolehlah roger2 ek ;p Haha..sempat lagi tuh.

Almaklum sajalah,bila bertukar domain ni , beberapa perkara akan reset balik ;

  • Ranking Alexa – Sudah naik mencanak-canak jadi berjuta-juta lemon lah , macam blog yang baru establish ;p Tak apelah , ranking sebelum ni pun 600k jer …. boleh kejar balik insyaAllah , target dlm beberapa bulan .
  • Google Pagerank – Sudah reset jadi ZERO baliklah yg mana selama 3 tahun berblogging ni Hanie dah capai PR 2 . Alah , bukan terer mana sangat pun kan … moh,kejor yong kejor ! ;p Idokler teman nak mengejor sgt benda2 ni pun , matlamat utama nak berblogging – merakam kisah kehidupan sambil berkongsi ilmu2 apa yg patut …. ;)

Walaubagaimanapun , dalam pada kontra tu , mestilah ada pro nye jugak kan ?

  • Blog dalam kawalan sepenuhnya dengan self-hosted WordPress – tak perlu risau lagi blog didelete oleh platform blog yang ‘meminjamkan’ kita tapak blog
  • So many to explore with our self-hosted WP
  • Mesra SEO – itulah WordPress
  • Boleh tambah sebanyak mana subdomain yg kita mahu
  • banyak lagilah …. akan story mendian2 nanti insyaAllah

Bukan tujuan nak riyak atau ape saje tanggapan negatif yg mungkin kalian nak lemparkan pada Hanie , tapi sekadar melangkah setapak lagi ke hadapan dalam dunia blogging . Masih banyak lagi yang Hanie tak tahu tapi Hanie bukak hati Hanie untuk belajar apa saja ilmu berkaitan internet ni selagi ada minat . ;)

Thanx juga kepada Ummi aka Kak Syamila yang turut membantu memberi advice kepada Hanie dlm proses transformasi ini . Thanx juga kepada semua pelawat yang masih setia melawat blog Hanie ni walaupun berhari-hari tiada sebarang update . Syukurlah ada chatbox dan juga kotak komen di situ ye ;) . Tanpa kalian , tiada maknalah blog ini ….. maybe syok sendiri jer ….

Jom , tolong Hanie ……………

 

POTONG RIBEN ! :)

p.s : masih terkenangkan blogspot … masih sayang tapi … sudah sampai masa meninggalkannya … puas dah rasanya bereksperimentasi di situ ;) Thanx blogspot and i will always remember our memories together…cewaahhhh ;p

 

16 Responses

  1. mia liana says:

    wahhhh tahniah… :) best2…

  2. bee says:

    susah benor eh hanie nk ubah blogspot ke wordpress bukan pihak hosting tu buatkan ?

    • ummihanie says:

      tak le bee..bukan susah pun cume version baru wordpress ni kite kena carik solution la…pihak hosting tak buatkan pun,depa support je

  3. syamila says:

    akhirnya berjaya..tahniah..usaha tangga kejayaan

    • ummihanie says:

      yeah..berjaya…sgt puas ati dpt solve sndiri dgn sdikit bantuan dr teman2 blogger mcm ummi … ;)
      takle susah mane tp kena pandai2 figure out mcmmane kan?

  4. bee says:

    oh ..susah jugak lah tu…erm kalau ambik jer code tempalte lama tak boleh eh ?

    • ummihanie says:

      memang kita save template lama tu jadi fail .xml .. itu yg kita transfer kan ke platform baru ni tp ada la step2 nya…silap step,mmg tak jadi…;)

  5. kinakOyu says:

    kina singgah….TAHNIAH sis! hOpe lebih sukses lepas nie.

  6. surie says:

    tahniah! blog dah naik taraf.

  7. Shaz says:

    Tahniah Ummi…dah maju setapak lagi…

  8. kakyong says:

    Tahniah hanie…

    cepat ajer utk hanie kejor balik alexa rank tu.. WP kat lebih mesra SEO..

    kakyong kalo nak self-hosting ni.. memang kena kumpul modal… ;)

    ada dlm 3 bulan lebih sebelum renew domain..

    citer la sikit tentang sempoi hosting ni, pro n con …

    • ummihanie says:

      thanx kkyong…
      takper bab2 alexa tu mmg hanie tolak tepi dulu…;p
      takper kkyong,pelan2 k..bukan wajib pun…utk kepuasan diri jek
      insyaAllah pro n cons tu Hanie akan cube jadikan topik blog samada d sini atau di diariniaga.com..thanx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *