Blog Ummi Hanie dengan rasminya kini dot com :)

Bismillahirrahmanirrahim …

Dengan ini Hanie merasmikan blog Ummi Hanie versi dot com ! Fuhhh … tarik nafas lega .

Ekceli secara rasminya sudah ber dot com sejak seminggu yang lalu , akan tetapi menghadapi masalah mengimport entri-entri , komen-komen dan segala mak nenek dari platform blogspot ke platform self-hosted WordPress seperti yang kalian lihat sekarang . Baru malam ini Hanie berjaya settlekan problem itu dengan jayanya dan i’m really happy + puas hati ! :) Bendanya tak susah mana cuma ada masalah teknikal sedikit dan perlu mengGoogle untuk cari jalan penyelesaian .

Puas Hanie search sana , search sini . Emel kepada bahagian support hosting tak payah cakaplah . Naik kesian pula tengok depa nak jawab/selesaikan masalah Hanie ni . So gigihkan diri jugaklah explore sendiri sampailah berjaya,alhamdulillah … Apapun, team support Sempoihosting memang baguslah ! Tabik Hanie pada korang . Tanya saje, terus dapat jawapan/support . Terima kasih banyak2 yer atas kesabaran kalian melayani karenah Hanie .

Urm,barangsiapa nak saya buatkan servis pemindahan platform blog ni bolehlah roger2 ek ;p Haha..sempat lagi tuh.

Almaklum sajalah,bila bertukar domain ni , beberapa perkara akan reset balik ;

  • Ranking Alexa – Sudah naik mencanak-canak jadi berjuta-juta lemon lah , macam blog yang baru establish ;p Tak apelah , ranking sebelum ni pun 600k jer …. boleh kejar balik insyaAllah , target dlm beberapa bulan .
  • Google Pagerank – Sudah reset jadi ZERO baliklah yg mana selama 3 tahun berblogging ni Hanie dah capai PR 2 . Alah , bukan terer mana sangat pun kan … moh,kejor yong kejor ! ;p Idokler teman nak mengejor sgt benda2 ni pun , matlamat utama nak berblogging – merakam kisah kehidupan sambil berkongsi ilmu2 apa yg patut …. ;)

Walaubagaimanapun , dalam pada kontra tu , mestilah ada pro nye jugak kan ?

  • Blog dalam kawalan sepenuhnya dengan self-hosted WordPress – tak perlu risau lagi blog didelete oleh platform blog yang ‘meminjamkan’ kita tapak blog
  • So many to explore with our self-hosted WP
  • Mesra SEO – itulah WordPress
  • Boleh tambah sebanyak mana subdomain yg kita mahu
  • banyak lagilah …. akan story mendian2 nanti insyaAllah

Bukan tujuan nak riyak atau ape saje tanggapan negatif yg mungkin kalian nak lemparkan pada Hanie , tapi sekadar melangkah setapak lagi ke hadapan dalam dunia blogging . Masih banyak lagi yang Hanie tak tahu tapi Hanie bukak hati Hanie untuk belajar apa saja ilmu berkaitan internet ni selagi ada minat . ;)

Thanx juga kepada Ummi aka Kak Syamila yang turut membantu memberi advice kepada Hanie dlm proses transformasi ini . Thanx juga kepada semua pelawat yang masih setia melawat blog Hanie ni walaupun berhari-hari tiada sebarang update . Syukurlah ada chatbox dan juga kotak komen di situ ye ;) . Tanpa kalian , tiada maknalah blog ini ….. maybe syok sendiri jer ….

Jom , tolong Hanie ……………

 

POTONG RIBEN ! :)

p.s : masih terkenangkan blogspot … masih sayang tapi … sudah sampai masa meninggalkannya … puas dah rasanya bereksperimentasi di situ ;) Thanx blogspot and i will always remember our memories together…cewaahhhh ;p

16 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *