Penang, Malaysia
+60184027399
ummihanie@gmail.com

Bayi bernombor siri 111111

Lifestyle. Parenting. Ellsee. Sutra Aromatherapy

Bayi bernombor siri 111111

Wah untungnya bayi² yang dilahirkan pada tarikh cantik 11.11.11. Lebih² lagi bayi yang dilahirkan di negeri Terengganu , mereka akan mendapat 8 nombor siri pertama -> 111111-11-xxxx untuk MyKad mereka nanti , juga dalam sijil kelahiran jika dilahirkan antara 12 pagi hingga 11.59 malam ini.

 

KUALA TERENGGANU: Dalam satu kebetulan yang menarik, bayi yang lahir hari ini di Terengganu akan mempunyai empat set nombor 11 bagi lapan digit pertama MyKad dan sijil kelahiran mereka.

Selain nombor 111111 bagi hari, bulan dan tahun kelahiran mereka, bayi di Terengganu juga akan mempunyai satu lagi set nombor 11 iaitu bagi menandakan kod negeri Terengganu.

Pengarah Jabatan Pendaftaran Negeri Terengganu, Nafisah Abdullah, berkata bayi yang lahir antara 12 pagi hingga 11.59 malam ini di Terengganu, akan mendapat nombor kad pengenalan dengan senarai angka berkenaan, tidak kira sama ada ibu bapa mereka berasal dari negeri ini atau tidak.

“Bayi yang dilahirkan sebelum atau selepas tempoh itu tidak dibenarkan menukar tarikh dan masa kelahiran,” katanya ditemui di sini, semalam.

Ditanya sama ada berlaku perubahan dalam kaedah pemberian nombor MyKad pada masa depan, beliau berkata, kurang kemungkinan ke arah itu kerana ia sudah digunakan dengan berkesan sejak lebih sedekad lalu.

“Kami sentiasa memberi keutamaan untuk menambah baik mutu MyKad. Kita tidak lihat masalah dengan sistem nombor sedia ada, malah ia dapat digunakan tanpa masalah ketika kita melalui peralihan milenia 11 tahun lalu,” katanya.

Rekod JPN negeri menunjukkan purata 60 bayi dilahirkan setiap hari di Terengganu.
Kredit:Berita Harian Online

 

Syukur saje Muhammad Huzaifah dilahirkan seminggu sebelum AidilAdha walaupun tarikhnya taklah unik … janji mudah bersalin dan selamat ibu + bayi ;)

 

12 Responses

 1. syamila says:

  yg penting semuanya selamat kan….

 2. puan kutu says:

  bertuah depa..senang nak igt!hehe…

 3. lin azlina says:

  cantik no tu kan… sng nk ingat

 4. zulkbo says:

  salam..
  mesti dah ada
  orang booking
  no ni kut?

 5. Juan says:

  memang best la bayi yang lahir pada hari 11.11.11

 6. nza says:

  beruntungnya mrk krn nombor tu senang nk ingat…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *