Penang, Malaysia
+60184027399
ummihanie@gmail.com

Basuhan lantai ‘automatik’ di pagi hari

Lifestyle. Parenting. Ellsee. Sutra Aromatherapy

Basuhan lantai ‘automatik’ di pagi hari

 

Yes , pagi-pagi rumahku udah bersih dimop angkara anak bujang kami . Kiranya basuhan lantai paksa-rela jugaklah ni . Best jugak pagi-pagi lantai rumah dah bersih terutama di kawasan-kawasan yang memang selalu dikotorkan macam dapur , kan ?

pic from Google ... bijak kan cara ni ? :p

 

Gini ceritanya …. kalo kome nak tau , mesin basuh kami letaknya dalam rumah , sebelah dengan bilik air berhampiran dapur tu . So setiap kali memesin kain , outletnye (paip putih untuk keluarkan air dari dlm mesin) akan disalurkan ke dalam bilik air berhampiran tu .

Nak jadikan cerita,  anak bujangku Ukasyah tergatal tangan pulak pi keluarkan outlet mesin tu ke luar bilik air . Boleh kome imagine lah kan apa jadik pastu ? Yerrr …. rumah kami banjir lahhh …. Yang mula2 perasan benda ni encik hasben . And then baru saya . Mula tu marah juge le sikit sebab cuai kan … tapi pastu rasa maca best pulak tolak2 air guna penolak air tu (ape ntah name benda tu … penolak air je panggilnye) .

Maka banyaklah jugak mak nenek habuk dapat dinyahkan . Bukan susah sangat pun . Bersih lagi ado . Dan ‘eksiden’ ni bukan baru pertama kali berlaku , dah masuk kali ke-5 ni kalau tak silap . Angkara saya ada , angkara encik hasben pun ada . Hohoho … redho ajelah . Anggaplah sebagai menebus kerja mengemop rumah selama beberapa hari . Kalau nak tunggu saya mengemop secara sukarela , lambatle sikittt … ada benda tumpah atau kotor2 atas  lantai barule mengemop . ‘Rajen’ betul kan kan kan ? Ate …. nak mengirakan anak2 lagi , mana nak masak lagi . Semuanya atas kita. Alhamdulillah laa dapat suami yang memahami dan ringan tulang bila ada masa terluang .

Itulah sebabnya saya namakan basuhan lantai ‘automatik’ di rumah …. rasa nak bersihkan lantai cara pantas , buatlah cara ‘eksiden’ tadi tu . Hehehe :p

Hurm , dok menggoogle gambor “Mop” tadi , terjumpa pulak video ” How to mop the floors ” . Bagus jugak kan kot2 ade tips mengemop yang kita masih belum tahu ? Entah kenape susah bebenor nak paparkan video tu kat sini , so saya letakkan link sajelah …

Dan banyak lagi video yang kome boleh google sendiri … penting jugak ilmu2 kebersihan rumah ni .

Incoming search terms:

 

16 Responses

  1. farawahidah says:

    emm tul gak tu..nak tak nak terpaksa mop gakkan..bersih lantai..hihii
    farawahidah ada entri terbaru… jom baca Bila tengah ‘GIAN’ ini lah jadinyaMy Profile

  2. kakyong says:

    hehehh… ade gak himahnya kan..

    mesin basuh kami memang kat area belakang.. memang terus salur ke longkang belakang… ;)
    kakyong ada entri terbaru… jom baca Dirgahayu Tuanku Sultan Azlan ShahMy Profile

    • Ummi Hanie says:

      area blkg umah kami walopun dah extebd sampai abis , ruangannye xmuat utk letak sebuah mesin yg gemuk tu…huhuu…
      so xde pilihan…kena letak dlm umah plak..
      maybe akn dtg nk try boh kat bhgn depan umah plak..amacam?ade gak org buat gitu kan kkyong?
      lgpun umah kami ni berkepung pagor tinggi..bukan org nmpk pun…masuk baru nmpk :p

  3. Lela-Lelord says:

    ekekkeke dulu un penah jadi insiden cenggini…uwaaaa banjir umah
    Lela-Lelord ada entri terbaru… jom baca TQ WhiteyMommyMy Profile

  4. lin azlina says:

    hehehe..bijak jugak wat camtu erk…
    lin azlina ada entri terbaru… jom baca Blogger baik hati! Siapakah diaMy Profile

  5. nza says:

    kerja 2 in 1 hanie..air pn jimat…..

  6. ctN honey says:

    mesti ibunya tak sedar sbb sibuk berblogging..he..hee….
    ctN honey ada entri terbaru… jom baca Perhatian!! untuk pengguna blogspotMy Profile

  7. puanbee says:

    waa bee manyak kali jd cam gini rumah sekangkang kera jer kalo bocor habis atu rumah!!
    puanbee ada entri terbaru… jom baca Susu Apa Pilihan Korang My Profile

  8. syamila says:

    ummi dulu mmg biasa sgt banjir kt dapur…he3
    syamila ada entri terbaru… jom baca Cara Mempercepatkan Loading Blog Self HostedMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *