Basuhan lantai ‘automatik’ di pagi hari

 

Yes , pagi-pagi rumahku udah bersih dimop angkara anak bujang kami . Kiranya basuhan lantai paksa-rela jugaklah ni . Best jugak pagi-pagi lantai rumah dah bersih terutama di kawasan-kawasan yang memang selalu dikotorkan macam dapur , kan ?

pic from Google ... bijak kan cara ni ? :p

 

Gini ceritanya …. kalo kome nak tau , mesin basuh kami letaknya dalam rumah , sebelah dengan bilik air berhampiran dapur tu . So setiap kali memesin kain , outletnye (paip putih untuk keluarkan air dari dlm mesin) akan disalurkan ke dalam bilik air berhampiran tu .

Nak jadikan cerita,  anak bujangku Ukasyah tergatal tangan pulak pi keluarkan outlet mesin tu ke luar bilik air . Boleh kome imagine lah kan apa jadik pastu ? Yerrr …. rumah kami banjir lahhh …. Yang mula2 perasan benda ni encik hasben . And then baru saya . Mula tu marah juge le sikit sebab cuai kan … tapi pastu rasa maca best pulak tolak2 air guna penolak air tu (ape ntah name benda tu … penolak air je panggilnye) .

Maka banyaklah jugak mak nenek habuk dapat dinyahkan . Bukan susah sangat pun . Bersih lagi ado . Dan ‘eksiden’ ni bukan baru pertama kali berlaku , dah masuk kali ke-5 ni kalau tak silap . Angkara saya ada , angkara encik hasben pun ada . Hohoho … redho ajelah . Anggaplah sebagai menebus kerja mengemop rumah selama beberapa hari . Kalau nak tunggu saya mengemop secara sukarela , lambatle sikittt … ada benda tumpah atau kotor2 atas  lantai barule mengemop . ‘Rajen’ betul kan kan kan ? Ate …. nak mengirakan anak2 lagi , mana nak masak lagi . Semuanya atas kita. Alhamdulillah laa dapat suami yang memahami dan ringan tulang bila ada masa terluang .

Itulah sebabnya saya namakan basuhan lantai ‘automatik’ di rumah …. rasa nak bersihkan lantai cara pantas , buatlah cara ‘eksiden’ tadi tu . Hehehe :p

Hurm , dok menggoogle gambor “Mop” tadi , terjumpa pulak video ” How to mop the floors ” . Bagus jugak kan kot2 ade tips mengemop yang kita masih belum tahu ? Entah kenape susah bebenor nak paparkan video tu kat sini , so saya letakkan link sajelah …

Dan banyak lagi video yang kome boleh google sendiri … penting jugak ilmu2 kebersihan rumah ni .

Incoming search terms:

16 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *