Ayat Quran bersulam, satu-satunya di dunia

by Ummi Hanie on July 3, 2011

in Bahan bacaan, Gambar Menarik, INFO

 

 


 

LAHORE: Manuskrip-manuskrip awal al-Quran, dari mula wahyu diturunkan, ditulis dengan tangan atas pelbagai jenis bahan, dan kualitinya meningkat dari generasi ke generasi. Pada zaman Nabi Muhammad, sebahagian daripada wahyu ditulis pada tulang, kulit binatang dan daun-daun kurma dan dakwatnya diperbuat dari bahan yang dibakar. Terdapat al-Quran yang ditulis pada kepingan kulit kambing dan unta berusia bertahun-tahun, selepas kematian Nabi Muhammad, tetapi salinan Quran yang lebih bermutu dihasilkan selepas mesin cetak dicipta.

Bagaimanapun, ramai tidak mengetahui, ada senaskah al-Quran, dipercayai satu-satu seumpamanya yang wujud di dunia, yang ayat-ayatnya dihasilkan dengan sulaman benang. Quran ini dibahagikan kepada 30 bahagian, keseluruhannya disimpan rapi dalam laci gelas di dewan pameran dalam Masjid Badshahi di Lahore, Pakistan. Pegawai protokol masjid itu, Muhammad Yousuf, berkata Quran itu ditemui selepas kematian pembuatnya, Attar Mohamed, seorang rakyat biasa, tiga hari selepas ia menyelesaikan kerja-kerja sulaman. Berasal dari Lahore, Attar berusia 40 tahun, mengambil masa 10 tahun menyulam Quran itu mulai 1966, kata beliau. Attar melakukan sulaman itu demi mendapatkan ketenangan jiwa. Hari ini, ramai mengunjungi masjid itu untuk melihat Quran yang disulam indah itu. -BERNAMA

 

Incoming search terms:

{ 7 comments… read them below or add one }

hans December 6, 2009 at 8:18 PM

>macam2 kanada yg Al-Quran kecil tuorang2 dlu mata diorang mesti terangkalau den xnmpak dah huruf2 jawi tu sebab kecil sangat

Reply

Ieda the Rainbow Princess December 28, 2009 at 7:34 PM

>Subhanallah..cantik sulaman nie..Betapa tekun,sabar & teliti nya Attar Mohamedmenyulam Al-Quran nie..

Reply

hans December 31, 2009 at 1:52 PM

>kak ieda : itulah..menuntut kesabaran yg tinggi tu

Reply

nza July 3, 2011 at 8:52 AM

MasyaAllah hebatnya org itu..
akak pernah lihat al-quran trpnjang di dunia, senaskah al-quran dr emas, al-quran tulisan tngan semasa ke xpo cheng ho last year…mmg trpegun tgk semua tu….

Reply

Ummi Hanie July 3, 2011 at 11:47 AM

hebat kan org tu…gigih …
contoh yg baik utk memartabatkn islam …

Reply

Kak Halima Mohkembara July 3, 2011 at 10:07 AM

Assalamualaikum Yong Hanie, besor sungguh pahala ni nanti kan? Pe kabor peraduan baby tu…ttak abis lagi ke?
Kak Halima Mohkembara ada entri terbaru… jom baca Qaddafi’s Angels!!!My Profile

Reply

Ummi Hanie July 3, 2011 at 11:48 AM

w’salam Yong Halima …

insyaAllah besor le pahala org itu … ;)

peraduan like2 baby tu yer ? belum abis lg … 15 julai ni baru abis … jemput le like gambo bby teman tu ye ;)

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: