7 tahun sudah kubergelar “Ummi” – Bahagian 2 | Ini entry birthday anakku sebenarnya ;)

by Ummi Hanie on September 28, 2010

in Umum

bismillah
 
Salam,bertemu kembali .
Terima kasih banyak2 untuk komen2 kalian yg sangat SWEET  di entry Bahagian 1 … terharu …  ^-^ ‘
 Hehehe sebenarnye entry ini dan entry part 1 sebelum ni adalah sempena BIRTHDAY ke-7 anak saya , tapi nampak gaya komen2 mcm entri ulangtahun perkahwinan @ motherhood diary gitu …
Salah saya jugak bagi tajuk tak sesuai kot ? HEhehe … tak kisahlaa labu … saya tetap suka terima komen2 kalian yg amat berharga bagi saya .. Terima kasih sekali lagi . :)
 
 
Kala ini ucapan2 hari jadiku pula bertubi2 masuk ke dlm wall Facebook ku …
Baik dari kawan2 mahupun sedara-mara …
Ingatkan takde sape laa nak wish kan … pasrahhh … heee ~ ;p
Terima kasih semua atas ucapan selamat itu … Kusangat2 menghargainya :)
 
Ok , di bahagian ke-2 ni mari kita layan piccas of Kakak ….
ada antaranya yang diulangtayang kembali tapi tak mengapalah …
 I luv these pics sooo much ! ? ? ?

?

masa ni umo Kakak dlm setahun

?

masa besar2 ni ade rupe anak benggali org kata .. hee~

ni lah dier…kecik2 rupe Abahnya,dah besar sikit rupe Umminye … ;)

Antara sifat Kakak  yang membuatkan saya terharu ialah ; dia akan cuba nak sukakan hati saya walaupun kadangkala dimarahi atas sebab2 tertentu . Biasalah,marah anak kan … ;p Nak betulkan dia dan tunjuk ajar bagaimana utk jadi seorg kakak yg baik , contoh buat adik2 …
Dia memang sgt suka mengambil hati saya . Kadangkala dia akan belikan bunga hiasan dari sekolah , pen sebatnag dua untuk Ummi buat kerja katanya .. buku nota (buku triple 8 tu) pun jadi juge buat hadiah … Itulah Kakak …
 
Jiwanya agak sensitif , sama macam Ummi nya juga .. entahlah , boleh dikatakan banyak perangai/sifat dia agak sama dgn saya . MAna tak tumpah kuah kalo tak ke lantai nasi kan ….
 
Baru2 ini Kakak ada exam . Ummi pun tak sure itu ujian biasa atau exam akhir tahun sebab langsung takde makluman dari pihak sekolah . Harap2 Kakak dapat buat yang terbaek . Ummi dan Abah serta atok2 Opah2 + makcik2 pakcik2 sentiasa doakan Kakak .
Exam pertengahan tahun hari tu Kakak telah membanggakan kami dgn mendapat tempat ke-3 dalam kelas .
Masa tu saya yg jemput dia balik dari sekolah , abahnya tak ada .
Dapat je tau dia dapat nombor 3 , terus berdesupp saya bawak dia dan adik2nya pegi ke kedai paku .
Seronok tak hengat Ummi nya … :)
Nama kedai tu DIY sebenonye tapi disebabkan papan tandanya ada gambor skru , maka depa menggelarkan kedai itu “Kedai Paku” . Apa2 sajalah … :) .
 
Di situ saya tanya dia nak barang apa sebagai hadiah sebab sebelum tu memang saya dah janji kat dia kalau dapat nombor 1 sampai 3 , Ummi janji nak belikan hadiah untuk Kakak .
Kakak buat elok2 periksa tauu … kataku . ;p
Maka Kakak memilih bekas letak alattulis (bekas pensel) yg elok sikit dan pensel warna …
Saya memang suka belanja anak2 kat Kedai Paku tu … macam2 ada , harga pun berpatutan dan banyak pilihan … Antara fevret place kami sekeluarga lah … ;)
 

 
 Exam kali ni tak tahulah macammana . Dapat tau ada exam pun last minute tapi sempat jugaklah saya kerah dia baca buku , ulangkaji sikit …
Budak2 besor tu , 7 tahun tak paham lagi term ulangkaji neh … Nak kena bagitau lah kan …
 
Kesimpulannya , di usia begini (genap 26 tahun hari ini – 28 September) saya puas sekali sudah punya anak yang sudah pun bersekolah … Bukan nak berbangga/riya’ tak tentu pasal ye …
Sebab saya dah harungi kesenangan dan sedikit kesulitan menyesuaikan diri berumahtangga di usia muda , seterusnya menjadi ibu juga dlm usia muda … Pada mulanya mmg nampak macam saya rugi kerana tak sambung belajar ke mana2. Itu belum lagi dengar yg betul2 cakap orang kat belakang . Harap2 tak dengarlah apa2 . Huhu ..
Tak apa,saya anggap semua tu sebagai salah satu cabaran hidup . Kini , dlm usia begini , ramai yang  berkata betapa saya untung berpeluang jadi ibu dlm usia muda .
Ada rezeki saya buleh sambung blajor kendian2 nanti , idak gitu ? ;)
 
“Esok anak dah besor , kamu  mudeee lagi iyerr … “ kata makcik2 itew … Kih3x …
 
InsyaAllah pnjg umo Kakak abih sekolah nanti , umurku sudah menjangkau 37 tahon …
Buleh beranak lagi tuh , belum 40 ! Cewwahh..wawasannn ~ ;p
InsyaAllah laaa…panjang umur , merasa ler teman dapat cucu awai
. Silap2 cicit pun merasa ! Hiksss ~
 
????
another little Kakak … :)
ini kot ghope cucu Hanie nnti ? ;p

????

pic Kakak pakai unform skola .. alamak x brape clear !
watermark pun tara…

 
NURUL HAFIZAH = CAHAYA PEMELIHARA …
 
Moga2 iman dan akhlakmu terpelihara sentiasa … Amin ~
 
 Jom baca Diari Perniagaan karya Nis Azmier ! 

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: