Penang, Malaysia
+60184027399
ummihanie@gmail.com

7 Reasons Why I Like To Be A Blogger

Lifestyle. Parenting. Ellsee. Sutra Aromatherapy

7 Reasons Why I Like To Be A Blogger

>

Wah , tajuk entri je dalam english tapi isinya saya lebih selesa sampaikan dalam bahasa Melayu , bahasa ibunda kita yg terchenta .

7 SEBAB MENGAPA SAYA SUKA JADI SEORANG BLOGGER .
Setiap sesuatu pasti ada pro dan kontranya yang tersendiri . Begitu juga dgn topik ini . In this entry , saya hanya nak dedahkan PROs sahaja . Buleh ?
Dan mengapa angka 7 ? Hmm … Allah kan sukakan angka2 ganjil .. :)
Apa yg tertera di sini adalah pendapat dan buah fikiran saya sendiri . Jika anda suka ataupun tidak setuju sekalipun, sila2 dropkan  komen  ye . Bolehlah kita sama2 perbaiki . :)

1. MEMBENTUK DIRI MENJADI SEORANG PEMIKIR
Jika kita mewujudkan sebuah blog yg mana isinya untuk dikongsi dan dimanfaatkan bersama , maka secara automatiknya kita akan jadi seorang PEMIKIR . Ke arah yg positif sudah tentu . Fenomenanya ibarat ; “Makan Blog , Minum Blog  , Tidur Blog” . Familiar tak ? Alaa…iklan Coca Cola tuh .. “Makan bola,Tidur Bola,Minum Coca Cola” . Saya tak kata org lain . Ini terjadi pada diri saya sendiri . Tapi , janganlah sampai melebihi had ok . Aktiviti lain pun harus diutamakan lebih2 lagi beribadat .

2. MENGASAH BAKAT MENGARANG
Bila dah  mula berblog , cerita pun macam2 , maka mulalah aktiviti ‘menggoreng’ berlaku . Hahaha . Ingat tak zaman sekolah dulu waktu cikgu suruh buat esei ? Saya sangat tidak suka buat esei baik dalam BM , BI dan B.Arab . Tapi yang peliknya , saya dapat semua A1 ! *maaf,bukan nak show off , sekadar contoh* . Mungkin angkara saya yang gemar ‘menggoreng’ dalam mengarang esei agaknya . Jadi , maksud saya di sini , dgn berblog , kemahiran/bakat mengarang dapat diasah sikit demi sikit . *Patutkah daku memulakan karier sebagai seorang penulis profesional ?*

3. PERKONGSIAN GLOBAL
Sharing is caring . Bila menjadi seorang blogger , banyak story atau bahan untuk dikongsi bersama . Bukan sahaja satu Malaya , malah satu dunia ! Tu pun kalau depa paham apa yg kita bebelkan . Jangan kata surirumah ni dok bawah tempurung ya ! Surirumah zaman sekarang dah global pemikirannya . Thanx to the internet , ia seperti sebuah tingkap yg sangat luas yg membolehkan mak2 seperti saya ni ‘melihat’ dunia luar tanpa sempadan . Dgn wujudnya blog2 , forum2 dan website2 , maka kita semua dapat berkongsi hampir apa saja .
4. BELAJAR MENGHARGAI DIRI DAN SEKELILING
Ini dapat dilihat melalui blog yg banyak atau hampir keseluruhannya menceritakan tentang anak kesayangan mereka . Setiap gerak dan rengekan anak kesayangan diceritakan/diabadikan dalam blog sebagai tanda menghargai diri dan sekeliling kita . Blog [Eksperi] Dot Com saya ni caca merba . Semua ada . Haha .

5. BUKA  MINDA
Ini lebih kurang saja dgn no.3 tadi , Perkongsian Global . Menjadi seorang blogger membuatkan minda saya tidak begitu jumud (beku) . Minda lebih terbuka . Banyak benda yg sebelum ni saya tak tahu , kini sudah tahu . Contohnya , topik “Bekerja Di Rumah” sangat menarik perhatian saya dan kini sedang berusaha ke arah itu . I wanna be a WAHM (Work-At-Home-Mom) . And I want u to join me too . Can ? :)

6. TERAPI
Kalian setuju tak kalau saya kata aktiviti blogging ni merupakan sejenis terapi ?
Bagi saya , YA . Seharian penat bekerja samada di ofis atau di rumah , meluahkan sesuatu di dalam blog merupakan satu terapi . Sambil2 berblog , boleh cuci2 mata di kedai2 online . Kalau jadi shopping , pun satu terapi gak kan wahai kaum wanita ?? Hehehe … Wanita dan shopping , mana boleh dipisahkan … Lalala ~
7. JANA PENDAPATAN SAMPINGAN
Inilah sebab UTAMA mengapa saya mewujudkan blog ni .  Awal tahun 2008 saya dah start blogging , hajat di hati nak buat duit lah . Tup2 , jadi blog caca merba pulak . Tak apelah , sesekali memang saya akan buat entri tentang topik bisnes @ produk review pun . Nampak tak cover e-book di sebelah kanan ni ? TAK PERLU KERJA tajuknya . Ada yang berminat tak ? Saya jual murah2 je , RM10 . Saya beli jauh lebih mahal tau . Memandangkan saya belum upload lagi ebook ni dalam domain EMA.com , maka sesiapa yg berminat silalah email saya di ; honey_sapphire@hotmail.com   . Ebook inilah yang memperkenalkan saya dengan dunia blogging dan otai2 internet marketer Malaysia seperti SmartZul .
Lama kelamaan , barulah saya bertemu cinta dgn encik Nuffnang , Advertlets dan Adsense . Kalian pun  tahu apekebendanya kan ? Cara paling senang jana pendapatan dgn blog ! Sapa2 pun boleh buat . Just tempekkan iklan mereka dalam blog kita , cukup jumlah earningnya sampailah cek depan rumah ! *Alhamdulillah* So let’s klik2 iklan di blog ini dan kengkawan yg lain ye . :)
*Iklan :
Ebook Tak Perlu Kerja (TPK) menerangkan panduan dan langkah untuk memulakan perniagaan internet. eBook ini amat sesuai sebagai panduan bagi yang baru berjinak-jinak untuk dalam memulakan perniagaan internet. Berikut merupakan isi kandungan yang terdapat dalam ebook ini;
  • Bab 1 : Dua Kaedah Penjanaan Wang Cepat

  • Bab 2 : Menjual Buku Anda Sendiri Di Bawah 100% Resell Rights

  • Bab 3 : Menyertai Dan Mempromosi Program-Program Affiliate

  • Bab 4 : Kaedah-Kaedah Promosi Kritikal

  • Bab 5 : Kaedah Jana Wang Dalam Masa 7 Minit Sahaja

So . . . Kalau berminat ayuh cepat2 email saya ! :)

 

 

71 Responses

  1. Sitisifir10 says:

    >:) Akak cuba juga nak buat Nuffnang bagai tapi nampak mcm en somi tak berapa selesa…dia asyik ingatkan akak tentang dakwah saja…huhu

  2. Ummi Hanie says:

    >erm…gitu eh kakleh explain sikit? :)

  3. hans says:

    >kak….mula2 saya jadi blogger sebab saya nak komen blog che det jerhahahaskrg dah rasa best sebab dapat ramai kawan baru…duit pun dapat tapi baru RM2nuff punya iklanhaha

  4. Ummi Hanie says:

    >owh…supporter che det rupenyer..akk plak takut2 nk masuk blog beliau..tataw nak komen apa..huhu..emm..tamau beli buku itu ka?hehe

  5. >Salam..Hanie..knp ema.com blog not found?Dr hr tu lg Sis tgk x ada..p/s:"Blog [Ekspresi] Dot Com saya ni caca merba . Semua ada..Haha.." Sis suka blog mcm nie!!!Bab tu Sis suka bc Blog Hanie sejak Sis 1st kenal Hanie tanpa jemu..Keep blogging,Hanie.. :)

  6. hans says:

    >hahahduit pun xdak macam mana mahu beli?lagipun nanti nak pakai duit banyaknak sambung degree nih

  7. Ummi Hanie says:

    >sis ieda,blog EMA.com tu dlm pemantauan Hanie..n tgh decide nk teruskan or not sbb Hanie ada projek lain..sorry ye menyusahkan sis plak..really?sis suke eh n xjemu dgn blog Hanie..Hanie rase mcm ntahpape jew blog ni but i'll try my best to entertain others..at least entertain myself ;)Hans,ala 10 hengget jew..diskaun baekk punyaaa..hahahurm..xpela,blajo le dulu,tu lbey pentingesok da keje dpt gaji bebanyak nak beli 10 pun buleh!heheh~

  8. penaberkala says:

    >sy br start blogging bulan 2 arituhtak smpai staun lg1st suka sbb dapat bagi input dan terima input dr orang lain (tp byk trima la)2nd belajar dari pengalaman sdr dan org lain melalaui pembacaan3rd networking dgn komuniti sekelilingsy stuju dgn 7 points yg sis bagiyg pntg dgn blog, dpt kenal sis ngan hans,hak3rmai gak dpt member baru, tu yg best

  9. Ummi Hanie says:

    >it's ok pena..akk start2 dulu berblog sensorang jew..jarang mengomen dan dikomen…terimekasih support sis yer..sis pun dpt member baru gak, pemgomen tegar lagik ! hee~

  10. hans says:

    >sis..hahaha…xleh2…kena menang..haha

  11. hans says:

    >penaberkala…aku dah lebih setahun tapi tahun ni paling aktif..haharamai member2 aku dapatmacam tak percaya pun ada

  12. hans says:

    >hahahhahasis…kitaorang pengomen tegar ke?haha

  13. zai kulim says:

    >zai pun nak gak jadi pengomen tegar leh tak sis??

  14. hans says:

    >sila2sis memang galakkan semua jadi pengomen tegarbetul kan sis?

  15. penaberkala says:

    >jom kita jadi pengomen tegar kat sinibukan sampai 31hb dis ni jeharap2 berterusan lps nih

  16. >penaberkala:jom kita jadi pengomen tegar kat sini bukan sampai 31hb dis ni jeharap2 berterusan lps nihBtl!Btl!Btl!p/s: Mmg salu komen cnie..Dr dulu hingga kini..Hihi..

  17. >"1. MEMBENTUK DIRI MENJADI SEORANG PEMIKIRJika kita mewujudkan sebuah blog yg mana isinya untuk dikongsi dan dimanfaatkan bersama , maka secara automatiknya kita akan jadi seorang PEMIKIR . Ke arah yg positif sudah tentu . Fenomenanya ibarat ; "Makan Blog , Minum Blog , Tidur Blog" . Familiar tak ? Alaa…iklan Coca Cola tuh .. "Makan bola,Tidur Bola,Minum Coca Cola" . Saya tak kata org lain . Ini terjadi pada diri saya sendiri . Tapi , janganlah sampai melebihi had ok . Aktiviti lain pun harus diutamakan lebih2 lagi beribadat"Kdg2 ralit,sampai terlewat tunaikanyg wajib.. :( Ampunkanlah hamba-Mu ini,Ya Allah..

  18. penaberkala says:

    >sis ieda: sy dah tau..sbb tgk setiap entri ada komen sis..kira pengomen plg setia la..sy baru tau je blog nih..nasib baik ada contest nih,hak3..tau dari blog cik zatil klu tak silap

  19. >"2. MENGASAH BAKAT MENGARANGBila dah mula berblog , cerita pun macam2 , maka mulalah aktiviti 'menggoreng' berlaku . Hahaha . Ingat tak zaman sekolah dulu waktu cikgu suruh buat esei ? Saya sangat tidak suka buat esei baik dalam BM , BI dan B.Arab . Tapi yang peliknya , saya dapat semua A1 ! *maaf,bukan nak show off , sekadar contoh* . Mungkin angkara saya yang gemar 'menggoreng' dalam mengarang esei agaknya . Jadi , maksud saya di sini , dgn berblog , kemahiran/bakat mengarang dapat diasah sikit demi sikit . *Patutkah daku memulakan karier sebagai seorang penulis profesional ?*"Tambah2 lepas kena buat Task Cabaran Level Master tu,Hanie..Mmg mengaaaaranggg je kejenye Sis..Hihi..Hrp sngt diri nie dpt perbaiki kelemahan2 dalam mengarang 'essay' utk Blog.. :) InsyaAllah..

  20. hans says:

    >pena berkala : insyaallah…tapi susah nak jadi tegar dah kut…aku dah nak mula study dah

  21. hans says:

    >kak ieda : hahha…betul tu..bila blog ada isi ramai lah datang

  22. hans says:

    >pena berkala : betul weih…bla aku tgok dari entry lama2 tu memang sis ieda ni pengomen setia sini

  23. hans says:

    >ar ar sis iedaada juga orang tegur entry panjangsebab dlu masa buat karangan nak panjang2 jer kansampai skrg terbawa2haha

  24. penaberkala says:

    >hans: aah, tp komen utk setiap entri blh la kot..tp nk komen byk2 camni tak mampu gak..hahasis ieda:btul tuh, faktor utama mendorong berblogging adalah minat mengarang..klu dh minat, maka jadilah entri2 yg pnjg lebar..skang ni kan dh bebas dari kena buat esei2 pnjg..so takut bakat tumpul, blog la tmpt mengasahnya,haha

  25. hans says:

    >pena : itula…komen takat mampu jer la…yups..orang yg minat blog ni selalu suka menulis

  26. >Ooo..tgh decide nk trskn atau tak ke ema.com tu..Hanie nk buat projek ape pasnie Hanie?Nk tau jgk nie..

  27. >'Hans:ar ar sis iedaada juga orang tegur entry panjangsebab dlu masa buat karangan nak panjang2 jer kansampai skrg terbawa2haha'N3 Hans mmg pnjg2 tp yg pelik nya tu buat Sis tertarik utk bc sampai lah ke huruf yg terakhir..Ape rahsia nye ye??

  28. >'7. JANA PENDAPATAN SAMPINGAN'Menjana uwang melalui Nuffnang je..Hihi..

  29. penaberkala says:

    >aah,betul tuh…entri hans memang panjangtapi rajin plak nk baca smp habis,hahabest kot

  30. hans says:

    >kak ieda : ema.com tu website apa?

  31. hans says:

    >kak ieda : hahahah..sebab den jujur jer kut menaip semua tu…menaip ikut hati jer..

  32. hans says:

    >kak ieda : gua bakal jutawan nuffnag..kuikuikui

  33. hans says:

    >pena : hahaha…tq2..pasnih aku wat lagi panjang tgok ko mampu baca ke tak..kuikuikui

  34. >ema.com tu website Sis Hanie,Hans..Ce pegi tgk..Ade e-book kt c2 kalo Hans nk langgan ngan Sis Hanie..Tips2bnyk la kt e-book..

  35. >Wuiii..dh nk capai tahap jutawan ke Hans!!?Besshhyeeee!

  36. penaberkala says:

    >hans:mampu baca kot..try la ko buat..blogging nih membuat minat aku membaca lbh tiggi..klu tak,ak ni mmg mls bab2 membaca nih..majalah2,buku cerita dan lain2 tuh..tp blog,interaktif kot sikit..laju je baca

  37. hans says:

    >kak ieda : owh,banyak juga blog sis hanie nih

  38. hans says:

    >kak ieda : haha..mana ada..baru berbelas RM jer pun

  39. hans says:

    >pena : hahaha..aku memang suka baca…masuk blog lagi suka baca..huhu

  40. hans says:

    >paling bila dapat tahu info baruorang lain tak tahu tapi kita dapat tahu dulurasa maju ke depan jehuhuhh

  41. hans says:

    >minta2 sentiasa berblog kan…jgn cepat bosan

  42. >'Hans to kak ieda : owh,banyak juga blog sis hanie nih'Ade 3! :)

  43. >'Hans to kak ieda : haha..mana ada..baru berbelas RM jer pun'Tipooo lh Hans..kalo da capai tahap buley beli Yamaha Guitar tu mmg bnyk ler nuff nye..

  44. >'Hans:paling bila dapat tahu info baruorang lain tak tahu tapi kita dapat tahu dulurasa maju ke depan jehuhuhh'Betul..skrg kite jd internet bergerak plk bile dpt info dr tenet kite lak bgtau org len..Hihi..Tambah2 plk yg suke bergosip tuh..hihi..

  45. penaberkala says:

    >hans:fulamak,dh mampu bli guitar?mantop abes..btul tuh,mintak jgn cpt bosan utk berblog..tp ak dh lama tak update..takde masa

  46. penaberkala says:

    >sis ieda:kita bila lg nk merasa cek dr nuff?sy akaun pun takde lagi utk nuff..sis dh ada kan

  47. >'Hans:minta2 sentiasa berblog kan…jgn cepat bosan'Hrp2 mcm tu lh,ye..

  48. >'Pena to sis ieda:kita bila lg nk merasa cek dr nuff?sy akaun pun takde lagi utk nuff..sis dh ada kan'CREATE LA AKAUN TU PENA..X SUSAH PUN..ADE JE TUTORIAL DIE KT MANE NK LETAK IKLAN TU..SEARCH KT GUGEL KEY..Sori ye Sis taip beso2 nk bg semangat dkt Pena spaye cpt create akaun nuff..

  49. >'Pena to hans:fulamak,dh mampu bli guitar?mantop abes..btul tuh,mintak jgn cpt bosan utk berblog..tp ak dh lama tak update..takde masa'Pun kdg2 xder ms nk hapdet..

  50. penaberkala says:

    >sis ieda:haha,its ok..tulis besor nampak siket..nnt ada masa nk create la satu..mn tau dpt duit buleh bli buku skolah,hak3

  51. hans says:

    >kak ieda : uish..sampai 3..den satu pun dah tak terjaga

  52. hans says:

    >kak ieda : bila plak den boleh beli yamaha guitar tu?

  53. hans says:

    >kak ieda : hahaha..betul tu..

  54. hans says:

    >pena : mana ada…tipu la sis ieda nih..orang lain kut tu

  55. hans says:

    >pena : dah ekau tak ada nuff macam mana nak merasa chek dari nuff

  56. hans says:

    >kak ieda : insyaallah tak bosan punya

  57. hans says:

    >kak ieda : betul tu..mudah jer buat nuffnag nih

  58. hans says:

    >kak ieda : itula..skrg nak update pun xsempat sebab join komen sini..haha

  59. hans says:

    >pena : buat la..xrugi pun

  60. >pena to sis ieda:haha,its ok..tulis besor nampak siket..nnt ada masa nk create la satu..mn tau dpt duit buleh bli buku skolah,hak3Hehehe..nk bg semangat spaye pena cpt2 create akaun.. :)

  61. >hans to kak ieda : uish..sampai 3..den satu pun dah tak terjagaTu psl..Sis pun same..Sis Hanie mmg hebat,kn.. :)

  62. >hans to pena : mana ada…tipu la sis ieda nih..orang lain kut tuAisehhh..hr tu Hans yg ckp cam2..hr nie ckp x sampai riban2 plk..Naper?Takot kitorang copet ehh??Hihi..

  63. >hans to kak ieda : betul tu..mudah jer buat nuffnag nihTu psl ramai join,kn.. :)

  64. >hasn to kak ieda : itula..skrg nak update pun xsempat sebab join komen sini..hahaHapdet mane yg sempat je..

  65. >hans to pena : buat la..xrugi punDpt juge RM kn..X bnyk sikit pun..

  66. hans says:

    >kak ieda : hahaha…minta2 pena buat la nuffnag tu cepat2…senang cash out

  67. hans says:

    >kak ieda : sis hanie rajin..tu dia leh kawal 3 blog tu..den malas..haha

  68. hans says:

    >kak ieda : itu den gurau jer..mana ada riban2…hahaha

  69. hans says:

    >kak ieda : ar ar..ramai join sebab free..pastu dapat duit plak..tu la pasal

  70. hans says:

    >kak ieda : ar ar..jgn paksa diri kan

  71. hans says:

    >kak ieda..betul2..dapat duit free je kut walau lambat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *