6 Tips Blogging Terbaekk

by Ummi Hanie on July 30, 2011

in Blog, INFO, INSPIRASI, Tip & Petua, WordPress

 

Salam sekalian penghuni dunia bloggers ;) .

 

Ini adalah entri percubaan menyertai contest bertemakan SEO oleh blog 2DayBlogger.com

 

Saya bukanlah seorang pakar mahupun otai dalam dunia blogging , jauh sekali nak mendabik dada yang saya ini hebat dalam memberi tips² blogging . Semenjak berkecimpung dalam dunia blogging sejak tahun 2008 , dan mulai aktif bermula tahun 2009 (boleh kira otai ke ? Otai stands for Old Timer … :p) , tak salah kiranya saya berkongsi beberapa tips blogging terbaik yang boleh kita kongsi bersama. Ada yang lahir dari pendapat saya sendiri dan ada juga yang lahir dari pendapat/pengalaman blogger² lain .

 

Sudah bersedia untuk membaca tips² tersebut ? Ya , mari kita mulakan .

TIPS 1 : Jangan putus asa untuk belajar dan terus belajar

 

Tips blogging yang  ini diakui diamalkan oleh tuan empunya badan yang menaip ini . Bermula dengan medium blogspot , saya mula mengorak langkah dalam dunia blogging sedikit ke hadapan dengan menggunakan platform WordPress self-hosted . Semasa menggunakan blogspot lagi saya sudah mula menggodek-godek koding HTML untuk mengubahsuai template berpandukan tutorial² yang dibuat oleh blogger² lain . Bermula dari situlah minat saya terhadap blog bertambah lagi dan lagi secara tidak langsung .

 

Menggunakan WordPress pula , rasanya menggodek template menjadi lebih  mudah dengan adanya pelbagai Plugins yang disediakan . Teknik SEO juga dapat dipraktikkan sedikit demi sedikit , juga dengan mempelajari dari blog² lain . Sehingga saat ini , saya rasa ilmu blogging saya masih cetek dan masih jauh lagi perjalanan untuk menjadi seorang blogger berjaya dan serba-tahu .

 

TIPS 2 : Kenali blog sendiri

 

Tips blogging kedua iaitu kenali blog sendiri ; tahu sejauh mana perkembangan @ prestasi blog kita . Ada banyak ‘kayu pengukur’ yang boleh digunakan seperti menyemak ranking Alexa , memeriksa Google PR (Page Rank) , timbang berat blog (penting untuk loading laman web yg laju) serta meningkatkan SEO (Search Engine Optimization) . Banyak lagi perkara yang perlu kita kaji pada blog kita sendiri tetapi cukuplah dulu setakat ini .

 

TIPS 3 : Gunakan bahasa yang mudah dan sopan

 

Tips blogging ketiga iaitu gunakan bahasa yang mudah dan sopan . Saya rasa , untuk stay lama dalam dunia blogging , kesopanan itu adalah amat penting . Juga gunakan bahasa yang mudah difahami (tidak terlalu sastera) , juga dieja dengan sempurna . Jangan sesekali gunakan bahasa SMS kerana anda tidak akan pergi jauh jika terus bertabiat begitu . Cintailah bahasa kita . Bahasa rojak masih dibolehkan tetapi janganlah melampaui had hingga menampakkan sikap tidak profesional kita dalam blogging .

 

 

TIPS 4 : Jangan kedekut ilmu

 

Tips blogging seterusnya ialah jangan sesekali kedekut ilmu . Ilmu itu untuk dikongsi bersama … Sharing is caring  . Lebih banyak yang kita beri , lebih banyak yang kita bakal dapat nanti . Jika kaya dengan ilmu tutorial blog , kongsikanlah bersama-sama rakan blogger lain yang memerlukan . Jika kaya dengan ilmu SEO , kongsikan dengan mereka yang baru nak mengenalinya .Jika kaya dengan ilmu masakan,hiasan dalaman,seni kraftangan, kongsikan juga ! Dan untuk lebih sopan dan beradab , sesudah mencedok ilmu dan ingin menyampaiakn kembali dalam blog sendiri , jangan lupa berikan kredit kepada penulis asal (penyampai ilmu tadi) . Ya , backlinks mampu meningkatkan ranking Alexa  blog/website kita … ;)

 

TIPS 5 : Beri sedikit penghargaan

 

Tips blogging terakhir untuk kali ini ialah memberi sedikit penghargaan buat pembaca² dan pengunjung² blog kita yang tak jemu² memberi sokongan . Tanpa mereka , blog kita takkan ke mana-mana … percayalah ;) Perkara ini mungkin nampak agak remeh tetapi sebenarnya ia agak penting untuk hubungan jangka panjang sesama blogger . Contohnya , menganjurkan giveaway/contest bermodal besar atau kecil (ini juga dapat menambahkan networking) , beri backlinks kepada pengomen top (contoh di sini)

 

Ini salah satu contoh penggunaan widget/plugin Top Commentator ;

 

top commenter @ ummihanie.com

 

 

TIPS 6 : Tingkatkan trafik dengan teknik SEO

 

Alhamdulillah , syukur dengan adanya wordpress ini membolehkan saya dan rakan² blogger lain mengeksplorasi dunia blogging dengan lebih mendalam dan sistematik . Dengan terciptanya plugins untuk SEO , ianya banyak membantu kami dalam mengaplikasikan teknik SEO yang baik .

Sebagai contoh (jauh sekali bukan untuk bermegah-megah …) , Awstats ini menunjukkan peningkatan trafik setiap hari dan bulan ;

 

 

Ini pula peningkatan untuk bulan Julai 2011 (hits saja belum mengatasi bulan jun ’11) ;

 

Awstats July 2011 Ummihanie.com

 

Analytic dari nuffnang juga membuktikan 7  referral tertinggi datang dari carian Google;

 

 

Oleh kerana itulah saya tidak berkira untuk mengeluarkan sedikit modal berhosting sendiri kerana setiap pelaburan itu sudah tentu ada pulangannya banyak atau sedikit , bukan ? ;)

 

Oh ya . Penganjur contest ini sendiri (Faisal 2DayBlogger) sudah keluarkan tips blogging beliau sendiri . Jom baca , apa tunggu lagi ? ;) Antara TIPS yang MESTI dibaca ; “Bagaimana menjadi blogger yang hebat?” .

 

 

“Contest SEO ini telah dianjurkan oleh Blog 2DayBlogger.Com dengan kerjasama blog upprofits,  lepak dan broframestone. Manakala hadiah telah disponsor oleh 2DayBlogger,upprofits,broframestone , MJ,MySuperKids , Muje,Puan Bee ,Ellen , DenaiHati , k-worlds, hairulazni,ummihanie, dinsblog “.

 

{ 25 comments… read them below or add one }