10 makanan barat terbaik untuk melawan flu

by Ummi Hanie on April 2, 2012

in INFO

Salam Isnin. Sibuk sekali cuti hujung minggu baru² ini sehingga tidak berupdate blog, ditambah lagi dengan kes Bandwidth Limit pada minggu lepas dan selsema + sakit kepala pula minggu ini. Ohh ~

Oleh kerana sekarang ni musim ramai orang kena flu @ selsema termasuklah family dan diri sendiri, sekali dengan batuk, demam… Maka eloklah saya karang sedikit entri 10 makanan barat terbaik untuk melawan flu.

Kenapa saya sebut makanan barat? Kerana mainly makanan² ini mudah ditemui di barat dan… saya olah semula dari artikel ABC News ! Ahahahha ~ :-p

Jom kita mulakan. Apakah 10 jenis makanan tersebut?

1. Susu Skim: Kira-kira satu pertiga rakyat Amerika adalah kekurangan vitamin D, yang didapati dalam susu yang diperkaya, namun nutrien ini adalah kunci untuk mempertahankan diri dari kuman: Jika vitamin D anda adalah rendah, sel-sel darah putih anda tidak akan mampu untuk bertindak balas atau menghindari jangkitan dengan berkesan. Sasarkan untuk mendapatkan 600 unit antarabangsa sehari. Sumber² hebat termasuklah susu yang diperkaya, jus oren dan yogurt, serta kuning telur dan ikan salmon liar.

2. Lada Benggala Merah:  mempunyai hampir tiga kali vitamin C berbanding buah oren! Malah, hanya separuh daripada sebiji lada akan memberi dos 75 miligram sehari yang disyorkan untuk wanita yang berumur 19 dan ke atas. Cicahkan kepingan lada benggala merah dalam hummus untuk makanan ringan atau masak hidangan *kacau goreng (baca:stir-fry) untuk makan malam.

3. Teh: Bangun pagi dan dapatkan  secawan teh untuk meningkatkan pertahanan badan terhadap jangkitan. Satu kajian dari Harvard University menunjukkan bahawa sel-sel imun peminum teh bertindakbalas kepada kuman lima kali lebih cepat daripada orang-orang yang suka minum kopi. Dan teh hijau, khususnya, mengandungi sebatian antioksidan yang dipanggil EGCG yang bekerjasama dengan sistem imun anda untuk meredakan keradangan. Tambah ‘terangkat’ dengan perahan lemon. Jus lemon mengandungi quercetin, yang juga mempunyai kuasa anti-radang.

4. Yogurt: Probiotik, bakteria sihat dalam yogurt, telah dikaitkan dengan sistem imun yang kuat dan risiko yang lebih rendah bagi penyakit gusi dan juga sesetengah kanser. Tetapi tidak semua yogurt mempunyai cukup bahan yang baik. The National Yogurt Association’s Live & Active Cultures muncul di beberapa karton (seperti Yoplait). Tambah madu untuk lebih keenakan. Ia mengandungi prebiotik, karbohidrat yang membantu pepijat yogurt berkembang.

5. Keju kambing: Penyebaran berkrim ini mengandungi copper (tembaga), yang membantu menyimpan sistem humming (dengung) imun anda. Cuba sapukan Mayonis  di atas sandwic, atau campurkan keju dengan kacang cincang dan buah-buahan kering untuk diletakkan di atas roti bakar.

6. Blueberi: Semua buah beri adalah baik untuk anda, tetapi buah beri dengan warna biru adalah antara yang terbaik dari ladang. Ia mempunyai antioksidan tahap tertinggi untuk melawan penyakit berbanding semua buah-buahan yang biasa dimakan, menurut penyelidikan dari Perkhidmatan Penyelidikan Pertanian USDA di Little Rock, Arkansas. Vitamin C dalam blueberry juga menumpulkan kesan-kesan tekanan dengan mengurangkan radikal bebas dan mengukuhkan sistem imun anda.

7. Biji Labu: Snek lazat in mempunyai zink, yang meningkatkan sistem imun. Ia juga telah terbukti untuk mengurangkan tempoh gejala-gejala demam. Tetapi pengambilan zink yang terlalu banyak boleh menekan sistem imun anda, jadi cukuplah  dengan pengambilan harian yang disyorkan: Wanita yang berumur 19 dan ke atas perlukan 8 mg hari; lelaki memerlukan 11 mg. Bagi sebahagian mereka, biji labu mempunyai kira-kira 2 gram setiap auns (142 biji); cuba makan dengan  yogurt atau oatmeal anda.

8. Cendawan: Anda sudah tahu bahawa memmakan apa-apa buah-buahan atau sayur-sayuran adalah satu perkara yang baik untuk kesihatan anda, tetapi untuk pertahanan diri dari kuman, cendawan mempunyai kelebihan sendiri. Kajian mencadangkan bahawa kulat boleh mempunyai sifat antivirus dan antibakteria. Jika anda masih mencari sumber terbaik vitamin D, cendawan butang adalah sumber mujarab.

9. Brokoli: Satu sebatian dalam sayuran hijau ini boleh meningkatkan sistem imun anda. Satu kajian haiwan dalam The Journal of Nutritional Biochemistry menunjukkan yang mengunyah sayuran mencetuskan pelepasan bahan kimia, membantu badan anda mengawal sel-sel darah putih untuk melawan jangkitan. Memasak sayur ini boleh mengurangkan dosnya, jadi cara terbaik ialah  makan dengan mentah.

Sudah baca? => Sup Brokoli Berkrim

10.  Pasta: Inginkan  karbohidrat atau lemak? Satu sumber yang sihat yang membekalkan kedua-duanya: pasta whole-grain ! Alasan yang baik untuk masak hidangan Itali malam ini! ;)

Nampaknya ada beberapa jenis makanan pencegah flu ini yang mudah didapati di negara kita. Selamat mencuba !

Incoming search terms:

{ 20 comments… read them below or add one }

Cik Rose Cute April 2, 2012 at 1:18 PM

info yg sangat2 menarik untuk di kongsi..thanks!!

Reply

Ummi Hanie April 2, 2012 at 3:48 PM

welcome cik rose ;) slmt mencuba~

Reply

sal April 2, 2012 at 2:25 PM

saya kalau mula nak batuk saya akan pegi Mc D order ice cream vanila. so far batuk tu tak menjadi teruk.

Reply

Ummi Hanie April 2, 2012 at 3:48 PM

woh gitu kaaa kak sal… menjadi ye taktik unik itu ;)

Reply

transformed hw April 2, 2012 at 4:08 PM

kami sekeluarga suka mknan2 tadi. cuma flu ni kalau mmg dah terjangkit dr org lain mmg susah jugak nak hilang. Biasanya ambik masa dlm seminggu lebih.

Reply

Ummi Hanie April 3, 2012 at 11:07 AM

wah baguslah k.nur… dah due belum ni?

mmg flu ni kalau kena paling kurang seminggu baru hilang

Reply

Juan April 2, 2012 at 4:11 PM

saya hanya sukakan teh, brokoli dan cendawan

Reply

Ummi Hanie April 3, 2012 at 11:07 AM

bagus tu ;)

Reply

kakyong April 2, 2012 at 7:34 PM

dah lama jugak tak minum teh… ;)

keju kambing — tak pernah rasa lagi..

Reply

Ummi Hanie April 3, 2012 at 11:07 AM

dpt elakkan angin ye kkyong… ;)

hanie pun xpernah lg ras akeju kmbing.. biasenye lembu lah kan

Reply

puan kutu April 3, 2012 at 9:20 PM

woo baru tahu..klu kutu nmpknya yogurt saja yg menjadi pilihan..sedap.haha..

Reply

Ummi Hanie April 4, 2012 at 11:11 AM

yogurt sedap kan kutu, tp hanie suke yg berperisa je… klu yg ori tu kena tambah jem baru boleh masuk tekak :p

Reply

Lawrence Vision April 4, 2012 at 12:29 PM

Brokoli memang favret tak kira flu ke tak hehe. Keju Kambing tak pernah rasa lagi, macam mana rasanya?

Reply

Ummi Hanie April 4, 2012 at 3:27 PM

minat brokoli yer…

keju kmbing sy pun xpenah rase ;)

Reply

titan April 4, 2012 at 8:50 PM

lamb chop takde kerr??

Reply

Ummi Hanie April 5, 2012 at 12:04 AM

baru je lps mkn lamb chop ni tadi….

err, takdelah dlm list ni ha…

Reply

joko May 3, 2012 at 10:01 AM

nak tanya,,dalam satu labu itu kira kira mempunyai biji berapa ya?

Reply

Ummi Hanie May 6, 2012 at 11:05 AM

maaf, tak pasti pula.

Reply

Zalora Malaysia Coupon August 1, 2013 at 2:04 AM

Setuju!!! satu hari saya yakin blog nie pasti jadi terkenal… awak memang terbaik dalam idea dan penulisan… tahniah

Reply

Ummi Hanie August 1, 2013 at 3:54 PM

terima kasih… :)

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: